Hiểm họa hàng không từ máy bay không người lái

(Webbaohiem) – Một chuyên gia trong ngành hàng không cho rằng nguy cơ xảy ra thảm họa hàng không đến từ 50.000 máy bay không người lái sẽ được lưu hành tại Úc chỉ còn là vấn đề thời gian.

 Theo ông Ron Bartsch, Chủ tịch Công ty tư vấn UAS International chuyên về các vấn đề liên quan đến thiết bị bay không người lái, rất khó để có thể kiểm soát số lượng lớn các thiết bị bay như vậy.

“Vấn đề là có quá nhiều người đang sử dụng máy bay không người lái và những nguy cơ họ có thể gây ra với các chuyến bay thương mại là rất rõ ràng”, ông nói.

Tuần trước, hãng hàng không Aer Lingus của Ireland thông báo cho biết máy bay của họ suýt đâm phải thiết bị bay không người lái ở độ cao hơn 2.000m tại khu vực Paris, Pháp. Trước đó, một thiết bị bay khác đã va phải máy bay chở khách khi phi cơ này đang hạ cánh tại sân bay Heathrow, Luân đôn, Anh.

Ông Jim Coyne, Giám đốc Kỹ thuật của UAS International, cho biết các giai đoạn quan trọng nhất của máy bay phản lực là lúc cất cánh và hạ cánh, và đây đều là những thời điểm có khả năng va chạm cao với máy bay không người lái.

Người phát ngôn của Cơ quan An toàn hàng không dân dụng Australia (CASA), ông Peter Gibson, nói cơ quan này đã ban hành “một bộ quy tắc an toàn đầy đủ” về máy bay không người lái.

“Quy định của chúng tôi yêu cầu thiết bị bay không người lái phải bay ở độ cao dưới 400 feet (122m) và giữ khoảng cách đến sân bay tối thiểu 5,5km”, ông nói. “Trong bất kỳ tình huống nào, thiết bị bay không người lái không được gây ra nguy cơ đối với máy bay”.

Tuy nhiên, ông Bartsch cảnh báo vẫn có kẽ hở vì luật pháp có tính “ổn định” cao trong khi công nghệ thay đổi hàng ngày.

“Thiếu sót của các quy định hiện nay là ở chỗ chúng mặc định rằng có thể hoàn toàn kiểm soát được máy bay không người lái”, ông nói. “Nếu máy bay không người lái của bạn lắp đặt “cổng G” thì sẽ không cần phải áp dụng luật của CASA”.

“Cổng G” có tác dụng ngăn ngừa thiết bị bay không người lái bay trên độ cao quy định hoặc xâm phạm vào các vùng cấm.

Vào tháng 9 tới đây, CASA sẽ công bố luật cho phép các hãng hàng không dân dụng được vận hành máy bay không người lái có trọng lượng nhỏ hơn 2kg mà không cần chứng chỉ hay giấy phép.

“Ngoài các vấn đề về an toàn bay, máy bay không người lái còn gây nên rất nhiều vấn đề về quyền riêng tư và bảo mật”, ông Bartsch nói.

“Khi xây dựng khuôn khổ pháp lý hiện tại, các nhà làm luật chưa tính đến yếu tố máy bay không người lái.

“Việc cần làm hiện nay là một hệ thống giải pháp mang tính tổng thể của chính phủ phối hợp với các tổ chức vận hành thiết bị bay không người lái để đảm bảo tuân thủ bộ quy tắc ứng xử, qua đó lấp đầy khoảng trống pháp lý cho đến khi các văn bản luật được phát triển đầy đủ”.

Theo quy định hiện tại, CASA sẽ phạt tiền tới 9.000 AUD đối với các hành vi vi phạm. Tuy nhiên, trên thực tế sẽ khó để có thể truy đuổi các thiết bị bay không chấp hành vì nhiều máy bay không người lái có phạm vi hoạt động rộng tới 10km.

Trần Lâm (Theo INN).

15 BÌNH LUẬN

 1. 熱到暈又想吐?提你5個中暑徵兆 Marie Claire (HK) Edition 雖然只是五月,但香港氣溫炎熱,本港連續5日錄得33℃或以上,有不少市民做戶外運動時不適暈倒。各位做戶外運動除了預防曬傷及中暑,亦要不時補充水份。假如自己或者身邊的朋友出現以下症狀,就是中暑訊號,應多加

 2. Los Blancos, with captain Sergio Ramos suspended after deliberately collecting a yellow card in the first leg, had been looking to build on a slender 2-1 lead from that game in Amsterdam and stay on course for a potential fourth straight European triumph.

  However, after Raphael Varane’s header rattled the crossbar, Ajax raced into an early lead through Hakim Ziyech before Dusan Tadic set up David Neres for a second in the 18th minute.
  tinyurl
  Real Madrid were forced into two changes when Lucas Vazquez and Vinicius Junior went off injured, with substitute Gareth Bale hitting the post just before half-time.

  Ajax looked to have put the tie to bed when Tadic swept in a brilliant third goal just after the hour – which was eventually given following an extensive Video Assistant Referee review to check if the ball had gone out of play in the build-up.

 3. Theresa May says she has secured “legally binding” changes to her Brexit deal, a day ahead of MPs voting on it.

  But European Commission President Jean-Claude Juncker” warned if the deal was voted down there was “no third chance”.

  They spoke at a joint press conference in Strasbourg after a late meeting.

 4. These three figures — William Rick Singer, Mark Riddell and Rudolph Meredith, respectively — are at the center of the nationwide scandal in which 33 parents are accused of using their wealth and means to help their children game the college admissions system.
  But those three names do not appear anywhere in the complaint text, though the document gives enough clues to make clear who is who. Instead, they are named as Cooperating Witness 1, 2 and 3, and each agreed to plead guilty and to cooperate with the government in the hope of obtaining leniency when they are sentenced, the complaint says.

 5. Trump was surrounded at Friday’s event by officials from Customs and Border Protection as well as surviving family members of those who have loved ones killed by undocumented immigrants. Attorney General William Barr was also at the President’s veto event.
  While some lawmakers including some Republicans — have argued against the President’s use of national emergency powers in this instance, the Justice Department set forth a robust defense of the President’s authority to do so in a letter to Senate Majority Leader Mitch McConnell earlier this month, according to a copy obtained by CNN on Friday.
  “The President acted well within his discretion in declaring a national emergency concerning the southern border,” wrote Assistant Attorney General Stephen Boyd, setting out the legal basis for the proclamation under the National Emergencies Act and additional statutory authorities, which largely tracks an internal memo issued by the Office of Legal Counsel at the Justice Department.

 6. Christina was born in the royal castle Tre Kronor on 18 December S. 8 December] 1626. Her parents were the Swedish king Gustavus Adolphus and his German wife, Maria Eleonora, had already had two daughters—a stillborn princess in 1620, and then the first Princess Christina, who was born in 1623 and died the following year.3] Excited expectation surrounded Maria Eleonora’s third pregnancy in 1626. When the baby was born, it was first thought to be a boy as it was “hairy” and screamed “with a strong, hoarse voice.”she later wrote in her autobiography that, “Deep embarrassment spread among the women when they discovered their mistake.” The king, though, was very happy, stating, “She’ll be clever, she has made fools of us all!”6] From most accounts, Gustav Adolf appears to have been closely attached to his daughter, and she appears to have admired him greatly.

BÌNH LUẬN

Please enter your comment!
Please enter your name here